We współczesności uczulenia związane z jedzeniem pojawiają się z większą częstotliwością niż wcześniej. Dobrze chociaż, że rozpoznawanie tego typu nietolerancji także stoi na lepszym poziomie. Przy uczuleniu na gluten do podstawowych symptomów, które mogą wzbudzić zaniepokojenie można zaliczyć: bóle brzucha, brak apetytu, częste biegunki, wymioty, a nawet zapalenie w jamie ustnej czy bóle migrenowe. W wyniku uczulenia na gluten może występować też anemia spowodowana niedostatecznym poziomem żelaza we krwi, a także zaburzenia związane z krzepliwością krwi. Oczywiście nie ma potrzeby, aby doświadczać wymienionych dolegliwości. Istnieje przecież możliwość wykonania właściwego testu. W oparciu wynik niezbędne mogą być zmiany sposobu odżywiania, a co z tym związane – również sposobu życia na co dzień. Z naszego jadłospisu jesteśmy zmuszeni wykluczyć wiele rodzajów żywności. Na cenzurowanym są między innymi: pokarmy zawierające ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, lecz także różnego rodzaju napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o uważnym czytaniu składów produktów gotowych. Istotne jest też unikanie jedzenia takich potraw, co do których nie posiadamy informacji w zakresie składu. Tak w przypadku pożywienia, jak i preparatów leczniczych.
Fajny tekst o diagnostyce i leczeniu alergii na gluten
Różnego rodzaju stabilizatory niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak załamywać. Bezglutenowe produkty są współcześnie ogólnodostępne, nie tylko w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale także w hipermarketach. Prócz tego sporo sklepów z pieczywem prowadzi sprzedaż nie zawierające glutenu wyroby. W jadłospisie dobrze jest uwzględnić jak najwięcej produktów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w naturalnej postaci. Sposób odżywiania uczulonego na gluten również można skomponować w zróżnicowanej formie. Nie trzeba nawet rezygnowanie z łakoci. Egzystencja uczulonego na gluten pacjenta w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg większej uwagi w wybieraniu żywności oraz leków.